Mikrozelenina a vitamíny: ktoré sú top?
Vitamíny patria medzi esenciálne živiny potrebné pre fyzické i duševné zdravie každého človeka. Čo sú vitamíny a ktorá mikrozelenina ich obsahuje najviac?
Strava, ktorá je bohatá na zeleninu, ovocie, celé zrná, strukoviny, orechy, semená, za studena lisované oleje a kvalitné zdroje bielkovín by mala organizmu poskytovať dostatočné množstvo vitamínov, minerálov i stopových prvkov. Najdôležitejšie vitamíny a minerály získavame z potravín.
Nemáte istotu, či prijímate dostatok vitamínov? Cítite únavu, bojujete s nervozitou, alebo vás trápia iné zdravotné problémy? Mikrozelenina obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty v koncentrovanejšej forme ako dospelé rastliny, a preto je výborným riešením pre doplnenie živín do organizmu.
Zdravý, pestrý a vyvážený jedálniček je teda kľúčom k tomu, aby mal organizmus všetko pre správne fungovanie. Jednou z podstatných zložiek sú vitamíny.
Vitamíny a mikrozelenina: čo by ste o nich mali vedieť?
Čo sú vitamíny? Vitamíny sú organické látky, ktoré telo potrebuje pre vykonávanie svojich funkcií. Je nevyhnutnosťou prijímať ich z potravín, lebo organizmus si ich nevie vyrobiť, poprípade iba v zanedbateľnom množstve.
Ak v organizme nie je niektorý vitamín zastúpený dostatočne po dlhšiu dobu, vedie to k vzniku rôznych zdravotných ťažkostí. Aktuálne je známych 13 vitamínov.
Rozdelenie vitamínov
Zaujíma vás, aké je rozdelenie vitamínov? Azda najznámejšie je členenie na vitamíny rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch.
Pre vitamíny rozpustné vo vode je typické to, že v tele nezostávajú dlhší čas, čiže nie sú uložené do zásoby. O to dôležitejšie je prijímať ich pravidelne stravou. Ide o vitamín C a vitamíny skupiny B.
Naopak, vitamíny rozpustné v tukoch zostávajú v organizme niekoľko dní až mesiacov. Do tejto skupiny sa zaraďujú vitamíny A, D, E a K.
Niekoľko zaujímavostí o vitamínoch v mikrobylinkách
Vitamíny sú pre fungovanie ľudského organizmu nenahraditeľné a plnia v ňom fúru dôležitých úloh. Vybrali sme pre vás aspoň niekoľko faktov i zaujímavostí o niektorých z nich. Dozviete sa aj to, ktorá mikrozelenina je skvelá na doplnenie konkrétneho vitamínu.
Vitamín A
Vitamín A zohráva dôležitú úlohu v zdraví očí a pleti, fungovaní imunitného systému, podpore zdravia kostí, znížení cholesterolu a prevencii vzniku močových kameňov. Samozrejme, patrí aj medzi silné antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Vedeli ste o tom, že deficit vitamínu A blokuje regeneráciu slizničných bariér a vy môžete byť náchylnejší na infekcie (1)? Vitamín A i betakarotén majú protizápalové vlastnosti a môžu vás ochrániť aj pred srdcovými chorobami, cukrovkou i rakovinou (2). Áčko je zároveň jednou z najdôležitejších živín počas tehotenstva kvôli zdravému vývinu a funkcii pľúc (3).
Medzi výborné zdroje vitamínu A alebo betakaroténu (provitamínu A) patria: zimná tekvica, sladké zemiaky, kel, mrkva, hovädzia pečeň, špenát, sušené marhule, brokolica, maslo a vaječné žĺtky. Samozrejme, obsahuje ho aj mikrozelenina, ako napríklad mikrokel, mikrokapusta či mikrobrokolica.
Vitamín C
Vitamín C patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Jeho úlohou je stimulovať tvorbu kolagénu, urýchľovať hojenie rán a podporovať imunitný systém. Zároveň predstavuje prevenciu anémie, zlepšuje zdravie srdca i pleti, a dokonca znižuje riziko vzniku dny.
Patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Je dokázané, že vyšší príjem ovocia a zeleniny, bohatých na vitamín C, znižuje riziko chronických ťažkostí (4). Céčko hrá tiež podstatnú úlohu v prevencie anémie. Podľa štúdie užívanie tohto vitamínu spolu s jedlom dokáže stimulovať vstrebávanie železa až o 67 percent (5).
Vitamín C je bohato zastúpený v kivi, červenej paprike, jahodách, pomarančoch, papáji, petržlenovej vňati, brokolici, paradajkách i špenáte. Zabezpečí vám ho aj pravidelná konzumácia mikrobyliniek, napríklad mikrobrokolice. Vedzte, že pestovanie mikrozeleniny si zamilujete.
Vitamín E
Aj vitamín E sa zaraďuje medzi silné antioxidanty. Medzi jeho zdravotnými benefitmi nechýba schopnosť vyrovnávať hladinu cholesterolu, bojovať proti škodlivým voľným radikálom, zmierňovať príznaky predmenštruačného syndrómu a zlepšovať zrak. Ak máte problém s nadmerným padaním vlasov, chcete zdravšie a krajšie vlasy, vitamín E je tým pravým.
Užitočný je pre ženy trpiace bolestivou menštruáciou a silným krvácaním. Podľa štúdií má schopnosť zmierniť bolesť i krvácanie (6). A nezabudnite na dostatočný prísun tohto vitamínu, keď cvičíte. Má totiž schopnosť zvýšiť úroveň energie a svalovú silu a zmierniť poškodenie svalov v dôsledku oxidačného stresu vznikajúceho pri tréningu (7).
V ktorých potravinách vitamín E nájdete v hojnom množstve? Pravidelne si naservírujte slnečnicové semienka, mandle, lieskovce, pšeničné klíčky, mango či avokádo. Nezabudnite na mikrobylinky. Svojou chuťou vás dostane, napríklad mikroslnečnica.
Niacín
Niacín, teda vitamín B3, patrí medzi vitamíny skupiny B. Lekári ho často predpisujú pri zdravotných problémoch, ako napríklad vysoký cholesterol, srdcové či kožné choroby. V prípade suplementovania tohto vitamínu si treba uvedomiť, že najlepšie je užívať všetky B vitamíny v jednom kvôli synergickému (vzájomne sa podporujúcemu) efektu.
Chcete sa zbaviť akné? Pomôže vám lokálna aplikácia niacínamidu (forma niacínu) na pokožku alebo užívanie doplnkov stravy (8). Okrem toho môže byť vitamín B3 užitočný pri liečbe depresie (9). Užívanie niacínamidu tiež prispelo k obmedzeniu užívania liekov proti bolesti pri artritíde (10).
Niacín do tela doplníte konzumáciou mäsa, rýb, slnečnicových semienok, zeleného hrášku, hnedej ryže, avokáda a špargle. Niacín v bohatom množstve obsahuje i mikrozelenina, ako mikrohrášok alebo mikroslnečnica.
Kyselina listová
Kyselina listová je známa najmä ako vitamín dôležitý v tehotenstve. Avšak jej užitočnosť tu ani zďaleka nekončí. Disponuje potenciálom znížiť riziko vzniku rakoviny, podporiť zdravie srdca, budovať zdravé kosti, zlepšovať kognitívne funkcie a zmierňovať príznaky syndrómu nepokojných nôh.
Nízka úroveň kyseliny listovej a B vitamínov znižuje kognitívne funkcie a zvyšuje riziko vzniku demencie (11). Syndróm nepokojných nôh je o nutkaní hýbať nohami a to najmä v noci. Zmierniť sa dá suplementáciou kyseliny listovej (12).
Kyselina listová sa nachádza v špenáte, hovädzej pečeni, ružičkovom keli, rímskom šaláte, avokáde i brokolici. Mikrošpenát, mikrokel či mikrobrokolica, obľúbené mikrobylinky, sú takisto hojnou zásobárňou kyseliny listovej, výnimočne chutia a nádherne dozdobia tanier.