Prečo deti milujú mikrozeleninu?

Pestovanie mikrozeleniny na okennom parapete je zábava a skvelý spôsob, ako deti motivovať k zdravej strave, láske k prírode i zodpovednosti. 

Možno vediete svoje deti k zdravej strave od útleho detstva svojím príkladom. Deti jedia to, čo ich rodičia. A možno dospievate k presvedčeniu, že výživa je dôležitá pre detské zdravie i psychiku, ovplyvňuje zdravotnú kondíciu až do obdobia dospelosti na základe aktuálnych zdravotných ťažkostí, a tak chcete v jedálničku robiť pomalé a postupné zmeny smerom k lepšiemu. 

Prvým krokom môže byť konzumácia mikrobyliniek, ktoré si zamilujú aj vyberaví drobci. Mikrozelenina je v tomto smere naozaj vďačná. Neveríte? Prečítajte si, prečo deti milujú mikrozeleninu. 

Má atraktívnejší vzhľad ako bežná zelenina 

Snažíte sa svojmu dieťaťu trpezlivo servírovať na tanier brokolicu, no ono ju odmieta kvôli nie príliš pôvabnému vzhľadu? Boli by ste radi, keby váš nezbedník prišiel na chuť kelu či kapuste, no ešte ste nenašli spôsob, ako ho donútiť ich ochutnať? Ak nepomáha vlastný príklad ani zmena servírovania pokrmu, ani vysvetľovanie, že zelenina je zdravá, ponúknite mu mikrobylinky

Jednou z výhod mladých výhonkov je sympatický vzhľad a všestrannosť použitia. Rôznorodé farby a tvary mikrozeleniny zaujmú aj tých najmenších. Nechajte ich ochutnávať, skúšať a vyhodnocovať, ktorá sa im páči najviac. Možno bude aj najlepšie chutiť, lebo jeme aj očami. 

Ak by u vás tento spôsob nefungoval, na začiatok prepašujte mikrozeleninu do pokrmov tajne. Príde čas, keď sa váš potomok začne zaujímať o to, čo sa v ňom nachádza. Vtedy mu predstavíte mikrozeleninu v celej svojej kráse. 

 

Mikrozelenina a deti

Božsky chutí a je výživná 

Mikrobylinky chutia intenzívnejšie ako bežná zelenina. Rýchlo to zistia aj deti. Neje vaša ratolesť žiadnu inú zeleninu iba hrášok, ktorý je v čerstvej podobe dostupný iba počas jarnej sezóny? Mikrozelenina je spôsob, ako mu ho dopriať počas celého roka. To isté platí pre červenú reďkovku či kaleráb. 

Zvykne si vaše dieťa pochutnávať na slnečnicových semiačkach? Výhonky slnečnice predčia svojou orieškovou chuťou, chrumkavosťou a šťavnatosťou semienka. 

Pre staršie deti môže byť motiváciou ku konzumácii mikrobyliniek aj ich výživová hodnota. Keďže ide o mladučké rastliny, sú oveľa bohatšie na živiny. Už dieťa v predškolskom veku chápe, že aj vďaka mikrozelenine dokáže jeho telo lepšie bojovať s baktériami a vírusmi, s ktorými sa dennodenne stretáva. 

Pestovanie mikrozeleniny je zábava 

Pestovanie mikrozeleniny zvládnu aj tí najmenší. K dispozícii sú sady na pestovanie buď jednorazové, vyrobené z papiera a biologicky rozložiteľné, alebo určené na opakované použitie. Nájdete v nich všetko, čo potrebujete semená, rozprašovač na vodu, misky, viečka na misku, substrát a sadiaci plán. 

Zapojte svoje deti do tohto procesu od samého začiatku. Nechajte ich bylinky zasadiť, ovlažovať rozprašovačom i zožať úrodu. Stačí na to 7 dní. Sami uvidíte, že sa nebudú vedieť dočkať ochutnania toho, čo dopestovali.  

Dozvedia sa veľa užitočných vecí 

Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. Deti sú vo svojej prirodzenosti zvedavé a majú vnútornú motiváciu učiť sa. Pozorujú, čo sa okolo nich deje, dávajú nekonečné množstvo otázok a nasávajú, to dobré i horšie. 

Pestovanie mikrozeleniny ich prirodzene zasvätí do procesu rastu rastlín. Na vlastné oči uvidia, ako sa semená menia na výhonky, a že k tomu potrebujú svetlo, vodu a kvalitný substrát s množstvom živín. A tiež starostlivosť, lásku a vďačnosť, ktorú cítia od človeka. Za to sa mu odmenia bohatou úrodou. 

Pri pestovaní mikrobyliniek sa deti naučia, že bez práce nie sú koláče, v tomto prípade mikrozelenina

Takisto ich môžete viesť k ekológii, pretože naša filozofia je založená na trvalej udržateľnosti. Deťom ľahko vysvetlíte, že semená sú kvalitné, neošetrené chemikáliami a príslušenstvo maximálne šetrné k životnému prostrediu, ako napríklad recyklovateľné a ekologické kvetináče, recyklovateľný sadbovač a podobne. Tým pádom je zdravá, výživná a ekologická aj úroda mikrozeleniny.