Mikrozelenina obsahuje antioxidanty: aký význam majú pre telo?

Mikrozelenina s antioxidantmi je kľúčom k dlhovekosti, pevnému zdraviu i vitalite. Jej úlohou je bojovať proti škodlivým voľným radikálom.

Možno ste si aj vy zvykli na pohodlný život – po celý deň sedíte, konzumujete prevažne vysoko priemyselne spracované potraviny, používate fúru kozmetiky plnej chemikálií, pociťujete chronický stres, zdravotné ťažkosti riešite liekmi, dýchate znečistený vzduch… V dôsledku týchto faktorov ste vystavení nadmernej miere oxidačného stresu a začínajú sa na vás lepiť nielen kilá navyše, ale aj choroby. 

Oxidačný stres spôsobuje poškodenie buniek a vznik chronických ochorení. Čo s tým? Práve mikrozelenina, respektíve, v nej zastúpené antioxidanty pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály. Preto sú pre ľudské telo čím ďalej, tým viac dôležité. Niektoré si organizmus produkuje sám, ako napríklad glutatión, iné je nevyhnutné prijímať prostredníctvom zdravej, pestrej a vyváženej stravy.

Vo všeobecnosti sú antioxidanty kľúčom k spomaleniu starnutia, vrátane starnutia kože, kĺbov, srdca či mozgu. Ďalej prospievajú pokožke, znižujú riziko vzniku rakoviny, podporujú prirodzené detoxikačné mechanizmy organizmu, predlžujú život, znižujú riziko demencie a tak ďalej. 

Mikrozelenina mikrobylinky zdravie detoxikácia revitalizácia semená

Mikrozelenina a antioxidanty: ktoré sú top?  

Antioxidanty v strave zahŕňajú, napríklad resveratrol, rutín, kvercetín, sulforafán či vitamín C. Ak neviete, ktoré antioxidanty a vitamíny majú schopnosť bojovať proti škodlivým voľným radikálom, je najvyšší čas dozvedieť sa o nich viac. Prezradíme vám aj top potravinové zdroje, medzi ktoré patria aj mikrobylinky. 

Najlepšie na tom je, že pestovanie mikrozeleniny na okennom parapete vám ich zabezpečí dostatok počas celého roka. 

Ktoré antioxidanty a vitamíny nájdete v mikrozelenine a aké sú ich účinky? 

Resveratrol 

Resveratrol je považovaný za jeden z najsilnejších polyfenolov, ktorý chráni pred predčasným starnutím a poškodením voľnými radikálmi. Resveratrol je zastúpený v pestrej škále potravín, ako napríklad červené víno, červené hrozno, raw kakao, čučoriedky, brusnice, pistácie či kurkuma. Samozrejme, tento významný antioxidant  obsahujú aj mikrobylinky. Napríklad mikrohrášok patrí medzi mikrobylinky s najvyššou antioxidačnou kapacitou, čo sa týka ochrany pred kardiovaskulárnymi chorobami a rakovinou. 

Antioxidant resveratrol disponuje silnými protizápalovými a protirakovinovými účinkami (1), chráni pred aterosklerózou (kôrnatením tepien), tvorbou krvných zrazenín a infarktom myokardu (2). Môže tiež pomôcť pri chudnutí, pretože u zvierat kŕmených vysokokalorickou stravou podávanie resveratrolu eliminovalo ukladanie tukov (3). 

Rutín 

Rutín je známy aj ako vitamín P. Patrí medzi antioxidanty v strave, hojne zastúpené v pohánke, jablkách, figách, citrusových plodoch, olivách, marhuliach, čerešniach, slivkách či zelenom čaji. Obsiahnutý je aj vo viacerých druhoch mikrozeleniny. 

Azda najčastejšie sa o tomto antioxidante hovorí v súvislosti so schopnosťou podporovať pevnosť a pružnosť ciev, čo je prospešné pri kŕčových žilách a hemoroidoch. Avšak jeho pozitívne účinky siahajú oveľa ďalej. Spája sa s podporou kardiovaskulárneho zdravia. Zmierňuje príznaky artritídy napríklad tým, že znižuje zápal (4). Podľa vedeckého prehľadu má tiež významný protirakovinový potenciál (5). Štúdia na zvieratách naznačuje, že môže pomôcť pri metabolickom syndróme (6) a zabraňovať tvorbe krvných zrazenín (7). 

Kvercetín

Keď sa povie významné antioxidanty v mikrozelenine, nesmie medzi nimi chýbať kvercetín. Zaujímavosťou je, že pre vedcov je azda najpopulárnejším antioxidantom a vo svojich štúdiách mu venujú veľa pozornosti. 

Aj preto je vedecky dokázané, že disponuje protirakovinovými, protizápalovými a protivírusovými vlastnosťami (8). 

Podľa štúdií na zvieratách je prirodzenými antihistaminikom, čo v spojení s jeho protizápalovými vlastnosťami môže priniesť úľavu alergikom (9). Ak vás trápi často bolesť močového mechúra kvôli infekcii a užívate resveratrol, dôjde k ich zmierneniu. Aspoň to tvrdia závery niekoľkých menších štúdií (10). Hľadáte “vitamíny na pečeň”? Zdá sa, že kvercetín zmierňuje zápal pečene u myší. Vedci ho označili ako potenciálny terapeutický prostriedok pri riešení problémov s pečeňou vyvolaných zápalom a jej poškodením (11). 

Antioxidant kvercetín sa nachádza v pestrej škále potravín, ako napríklad jablká, červené víno, bobuľové ovocie, paradajky, kakao, celé zrná, červená cibuľa či olivový olej. Chcete mať v tele dostatok kvercetínu? Zasaďte si do kvetináča mikrobylinky a o 7 až 14 dní sa môžete tešiť na bohatú úrodu. 

Mikrozelenina mikrobylinky zdravie detoxikácia revitalizácia semená

Sulforafán 

Aj sulforafán má preukázateľne protizápalové a antioxidačné účinky (12), hoci nie je skutočným antioxidantom. Rovnako ako kvercetín ho možno zaradiť medzi “vitamíny na pečeň”, nakoľko podporuje jej funkcie a napomáha prirodzenej detoxikácii. Ďalšou zaujímavou informáciou je, že zvyšuje syntézu glutatiónu, čo je najdôležitejší antioxidant v ľudskom organizme. 

Sulforafán je obsiahnutý, napríklad v brokolici, ružičkovom keli, kapuste, žeruche či karfiole. Sulforafán obsahuje v bohatom množstve aj mikrozelenina, ako napríklad mikrobrokolica, mikrokel či mikrokapusta.