Mikrobylinky ako zdroj antioxidantov chránia pred zápalmi, chorobami srdca i rakovinou

Mikrozelenina je nabitá antioxidantmi. Antioxidanty bunky chránia pred oxidačným stresom, zabraňujú vzniku ochorení a spomaľujú starnutie. 

Ľudské bunky čelia mnohým výzvam od nedostatku živín, cez napadnutie vírusmi alebo baktériami, až po oxidačný stres. Oxidačný stres, spôsobený vysokou úrovňou voľných radikálov v tele, vznikajúcich ako vedľajší produkt metabolizmu, alebo pri vystavení sa cigaretovému dymu alebo slnečnému žiareniu, môže poškodzovať bunky a spôsobovať chronické choroby. 

Avšak ľudské telo je dokonalý nástroj a voči voľným radikálom nie je bezbranné. Má k dispozícii antioxidanty, ktoré hojne obsahuje napríklad mikrozelenina. Tie sú bojovníkmi proti oxidačnému stresu. Jedným z významných je, napríklad sulforafán. Samozrejme, svojmu organizmu môžeme pomôcť zápasiť s voľnými radikálmi zdravým životným štýlom, vrátane pestrého a vyváženého jedálnička bohatého na mikrobylinky.  

Čo sú antioxidanty? Azda najjednoduchšie ich môžeme definovať ako rastlinné zlúčeniny disponujúce schopnosťou zachytiť a neutralizovať voľné radikály, ktoré dokážu spôsobiť poškodenie zraku, artritídu, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu, ochorenia srdca, niektoré druhy rakoviny a tiež zrýchliť celkové starnutie organizmu. 

Mikrozelenina a antioxidanty: aké sú ich účinky? 

Existujú tisíce známych antioxidantov a neustále pribúdajú ďalšie. Čím pestrejšiu škálu rastlinných potravín prijímate, tým lepšie, lebo práve tie sú zdrojom rôznych antioxidantov. Patria medzi ne, napríklad flavonoidy, indoly, katechíny, lignany či polyfenoly. 

Máte v tomto smere medzery? Pestovanie mikrozeleniny, ako napríklad mikrohrášku, mikrokapusty či mikroreďkovky, zabezpečí vášmu telu obrovské množstvo rôznych druhov antioxidantov, vitamínov i minerálov. 

 

Ktoré sú najznámejšie a prečo ich konzumovať práve v mikrobylinkách? 

Kyselina kávová v mikrozelenine

Medzi najlepšie prírodné antioxidanty patrí aj kyselina kávová. Zaraďuje sa medzi polyfenoly s protivírusovými, protizápalovými a protirakovinovými účinkami. Je zastúpená v pestrej škále potravín, ako napríklad káva, víno, jablká, jahody, karfiol, bazalka, tymián, oregano, hrušky či olivový olej. Už ste skúšali mikrobazalku? Práve táto mikrozelenina je koncentrovaným zdrojom antioxidačných látok, vrátane kyseliny kávovej. 

Kyselina kávová sa spája s viacerými zdravotnými benefitmi, avšak štúdie boli väčšinou vykonané na zvieratách. Napríklad môže podporiť výkon počas dlhšie trvajúcich vytrvalostných cvičení (1) a znížiť hladinu cukru v krvi (2). 

Podľa ďalšej štúdie pravidelné pitie kávy, ktorá je významným zdrojom kyseliny kávovej, chráni pred vznikom viacerých druhov rakoviny (3). Spája sa tiež so spomalením starnutia. Kyselina kávová z cesnaku dokázala u myší zabrániť tvorbe vrások spôsobených UVB žiarením (4). 

Kyselina ferulová v mikrozelenine

Kyselina ferulová je fytochemikália prirodzene vytvorená rastlinami, ktorá im poskytuje obranu pred patogénmi a napomáha tomu, aby mohli naplno rásť. 

Táto látka patrí medzi antioxidanty v strave, zastúpené hojne v baklažáne, červenej repe, reďkovke, brokolici, avokáde, celozrnnom ražnom chlebe, hnedej ryži či ovsených vločkách. Mikrobylinky, ako mikroreďkovka či mikrobrokolica ju obsahujú v oveľa väčšom množstve ako dospelé rastliny. 

Čo sa týka pozitívnych účinkov na zdravie, je pokladom najmä pre pokožku, pretože spomaľuje jej starnutie. Výborná je ako ochranca pleti pred slnečným žiarením (5). Vďaka protizápalovým vlastnostiam prospeje aj ľuďom s akné a ďalšími kožnými ťažkosťami. 

Bežne ju nájdete v kozmetike, napríklad v sérach v kombinácii s vitamínom C. 

Kyselina krypto-chlorogénová v mikrozelenine

Táto kyselina sa zaraďuje medzi chlorogénové kyseliny, známe najmä svojimi účinkami podporovať chudnutie. Ide o polyfenoly nachádzajúce sa, napríklad v káve, jablkách, hruškách či čučoriedkach. Nechýba ani v mikrobylinkách. 

Okrem toho, že podporuje chudnutie a znižuje krvný tlak, má potenciál znížiť hladinu cukru v krvi, zlepšiť náladu a bojovať proti infekciám (6). 

Myricetín v mikrozelenine

Antioxidant so slušnými protizápalovými vlastnosťami a s potenciálnymi výhodami pre srdce, mozog i pokožku. To je myricetín. Patrí medzi flavonoidy, čo je skupina antioxidantov. 

Ak chcete do svojho tela dostať myricetín, konzumujte pomaranče, hrozno, brokolicu, kapustu, kešu orechy, paradajky a jablká. Pravidelne si tiež doprajte zelený či čierny čaj a striedmo víno. Mikrozelenina, teda mikrobrokolica či mikrokapusta, sú, doslova, nabité myricetínom. 

Myricetín je obzvlášť prospešný pre ľudí s chronickými ochoreniami, ako reumatoidná artritída alebo atopická dermatitída (7). V štúdii na zvieratách bola preukázaná jeho schopnosť zabíjať rakovinové bunky a inhibovať vznik rakoviny pankreasu (8). Užitočný môže byť aj pri Alzheimerovej chorobe (9). Pomáha tiež znižovať krvný tlak, spomaľovať srdcovú frekvenciu a znižovať sodík v moči (10). Ďalšia štúdia na zvieratách preukázala jeho potenciál stabilizovať hladinu cukru v krvi (11), regenerovať pokožku a hojiť rany (12). 

Kyselina škoricová v mikrozelenine

Ako napovedá názov, kyselina škoricová sa nachádza v škorici, ktorá je obľúbenou koreninou aj u nás. Avšak nájdete ju aj v mikrobylinkách, celých zrnách a mede. 

Kyselina škoricová má prebiotický potenciál, čiže slúži ako potrava v črevách pre probiotiká, teda prospešné črevné baktérie (13). Z tohto dôvodu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach a posilniť zdravie tráviaceho traktu. Veď nie je žiadnym tajomstvom, že až 70 percent imunity sa ukrýva v črevách. 

Aj táto prírodná zlúčenina bola skúmaná vedcami, avšak najmä na zvieratách. Má potenciál prospievať mozgu (14), predchádzať cukrovke a pomáhať pri jej zvládaní (15).