1. Otázka: Čo sú to microgreens alebo mikrozelenina?

Microgreens alebo po slovensky "Mikrozelenina" sú výhonky určitých druhov zeleniny a byliniek, ktoré necháte vyrásť do štádia klíčnych lístkov alebo prvých skutočných lístkov a ktoré sú určené na konzumáciu.

 

  1. Otázka: Aké sú najčastejšie pestované mikrozeleniny?

Obľúbené mikrozeleniny zahŕňajú slnečnicu, brokolicu, reďkovku, výhonky hrášku, kel, rukolu, bazalku a koriander. Existuje však široká škála semien, ktoré sa dajú pestovať na mikrozeleninu.

 

  1. Otázka: Ako pestujete microgreens?

Microgreens sa môže pestovať vo vnútri alebo vonku. Na ich pestovanie budete potrebovať plytké nádoby alebo podnosy, kvetináče, kvalitný substrát alebo pestovateľské médium, semená a správne osvetlenie. Semená sa vysievajú nahusto a udržiavajú sa vlhké až do vyklíčenia. Počas celého rastového cyklu vyžadujú dostatočné svetlo, vetranie a zalievanie.

 

  1. Otázka: Ako dlho trvá pestovanie microgreens?

Čas potrebný na pestovanie microgreens sa líši v závislosti od typu semena a podmienok pestovania. Od sejby po zber trvá v priemere asi 1 až 3 týždne, v niektorých prípadoch 4 až 5 týždňov.

 

  1. Otázka: Môžem použiť bežné zeleninové alebo bylinkové semená na pestovanie microgreens?

Áno, na pestovanie mikrozelenín možno použiť veľa bežných semien zeleniny a bylín. Je však dôležité používať semená špeciálne označené na produkciu mikrozeleniny, aby sa zabezpečila optimálna chuť a kvalita.

 

  1. Otázka: Aké sú výhody konzumácie microgreens?

Mikrozelenina obsahuje vyššiu koncentráciu vitamínov, minerálov a enzýmov ako dospelá zelenina. Mladé rastlinky majú v sebe uložené veľké množstvo energie z ktorej ťažia predtým ako sa plne rozvinú a môžu začať prijímať energiu zo svojho prostredia. Pre človeka je konzumácia mikrozeleniny efektívnejšia cesta ako si doplniť denný príjem vitamínov a minerálov ako konzumácia dospelej zeleniny, ktorá je navyše často tepelne upravovaná, čo ju nutrične znehodnocuje. Mikrozelenina by sa mala konzumovať vždy čerstvá a tepelne neupravená.

 

  1. Otázka: Môžem pestovať microgreens bez pôdy?

Áno, microgreens môžete pestovať aj bez pôdy. K dispozícii sú aj iné pestovateľské média ako napríklad kokosového vlákno, gél, vermikulit alebo papierové utierky avšak pestovanie si vyžaduje špeciálnu pozornosť a určité vybavenie.

  

  1. Otázka: Ako zožnem vyrastenú mikrozeleninu?

Mikrozelenina sa zvyčajne zbiera pomocou nožníc alebo ostrého noža rezom tesne nad povrchom pôdy. Zber sa vykonáva, keď rastlinky vyrastú na prvé klíčne alebo prvé skutočné listy, čo je zvyčajne 1 až 3 týždne po zasiatí, v závislosti od odrody.

 

  1. Otázka: Ako by sa mala mikrozelenina skladovať?

Mikrozeleninu je najlepšie konzumovať čerstvú, krátko po zbere, aby ste si užili maximálnu chuť a nutričnú hodnotu. Ak ju potrebujete skladovať, presvedčte sa, že mikrozelenina nie je mokrá od zalievania a až potom skladujte v uzavretej nádobe alebo plastovom vrecku v chladničke. Mokré stonky môžu začať rýchlejšie degradovať. Ideálne ak majú bylinky v nádobe trochu vzduchu. Zvyčajne vydržia čerstvé ešte 7-10 dní od zostrihnutia.

 

  1. Otázka: Ako používať mikrozeleninu?

Mikrozelenina je veľmi všestranná a jednoduchá na použitie v kuchyni. Prvoplánovo ju môžete použiť do šalátu alebo ako oblohu k jedlu.
Môžete s ňou ozdobiť vianočný šalát, chlebíčky pre návštevu alebo kolegov v práci, rodinné oslavy.
Použite ju na cestoviny, rizoto, polievky, syrové taniere, mäsové taniere, sushi, poké, ramen, rezance.
Urobte z nej omáčky, nátierky, dresingy, salsu, chutney, pesto, tatarák, ryžové rolky.
Výborne sa hodia k všetkým druhom mäsa.
Niektoré druhy mikrozeleniny sa dajú použiť aj do nealkoholických nápojov aj miešaných alkoholických nápojov.
Použite ju do vaších zabehnutých receptúr alebo si vytvorte nové.
Koľko druhov regiónov, kuchýň a receptov, tak toľko spôsobov využitia.
Stredoeurópska kuchyňa, ázijská kuchyňa, stredomorská kuchyňa, mexická kuchyňa, francúzska kuchyňa... nemá žiadne hranice.