Prečo zaradiť mikrobylinky do jedálnička?

Prečo zaradiť mikrobylinky do jedálnička?

Mikrobylinky, alebo mikrozelenina, sa stávajú čoraz populárnejšími medzi ľuďmi rôznych vekových kategórii. Nielen pre ich jednoduché pestovanie ( aj doma na parapete), ale najmä pre pozitívne účinky na naše zdravie.  Majú výnimočné vlastnosti, a preto by sme ich mali pravidelne zaradiť do jedálnička. Mikrozelenina a mikrobylinky totiž obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínov a minerálov, ako iné dozreté plody, ktoré si odtrhneme po niekoľkých mesiacoch pestovania v záhrade.  Napríklad obsahujú rádovo násobné vyššie hodnoty magnézia, vitamínu C, zinku,  medi, kalcia, draslíka a iných dôležitých prvkov. Najzdravšia spomedzi mikrozeleniny je  brokolica.

Čo sú mikrobylinky ?

Medzi mikrozeleninu sa radia maličké rastlinky, ktoré je možné pestovať aj doma, pretože dosahujú maximálne iba  10 cm. Pestovať takto môžeme nenáročné  a malé plodiny ako žerucha, brokolica, rukola,  reďkovka,  koriander a iné.  Určite sem neradíme obrovské rastliny ako fazuľa, tekvice, cuketa, uhorky, paradajky a iné.

Pestovanie a semená mikrobyliniek

Osivo  mikrobyliniek sú  tzv. microgreens,  semená bez pesticídov, organické a vhodné na pestovanie.  Semená  resp. osivo vždy prijímajú vodu počas klíčenia, čím sa aktivujú špecifické enzýmy a štiepia sa organické látky. V rastlinách vzrastá objem cenných látok, ktoré sú prospešné pre každý organizmus. 

Pestovanie mikrozeleniny v organickej kvalite je  nenáročné a zvládnu ho aj ľudia, čo majú obidve ruky „ľavé“. Stačí iba vysypať semená  do substrátu a pravidelne ich jemne zalievať. Po niekoľkých dňoch začne rastlinka rásť a môžete si hneď lístky odtrhnúť a pripraviť do šalátu alebo do polievky. Práve v období rastu je mikrozelenina plná sily, energie, vitamínov a minerálov. 

Je nevyhnutné pre vaše zdravie, aby ste si kúpili semená IBA o d renomovane a certifikovanej spoločnosti a vybrali si pestovateľské médiá, ktoré sú bez kontaminácie škodlivými baktériami, ako sú Salmonella a E. coli inak hrozí možná otrava. 

Dajte si pozor iba na to, že  lístky musia byť s výhonkami určené na priamu konzumáciu.  Semená alebo osivo na mikrobylinky kupujte iba v certifikovaných predajniach, nie v obyčajnom záhradkárstve. Skúsiť môžete aj náš eshop. 

Zdravotné benefity mikrobyliniek

Mikrozelenina majú obrovské zdravotné benefity, preto ich neváhajte zaradiť do jedálnička. Mikrozelenina detoxikuje organizmus a podporuje celkovú imunitu.  Väčšina zelených mikrobyliniek obsahuje špeciálnu látku, sulforafán, ktorý nájdeme v mikrozelenine napr. v  brokolici alebo v  keli. Vedeli ste, že práve sulforafán je aj perfektným bojovníkom proti rakovine? 

Mikrobylinky pomáhajú proti rakovine

Sulforafán je prevenciou  proti zhubným nádorom, výrazne zamedzuje množeniu rakovinotvorných buniek. Je tiež  výborným antioxidantom pre naše telo.  

Mikrobylinky pomáhajú tiež ako prevencia proti cukrovke, ochoreniam srdca, vysokom krvnom tlaku, zvyšujú energiu, udržiavajú zdravú a sviežu pleť. Podľa najnovších štúdii, pomáhajú v podpore prirodzenej obranyschopnosti. 

Máte problémy so železom a  zinkom?

Aj na toto vám pomôžu mikrobylinky. Jedinečné plodinky obsahujú vysoký podiel železa a zinku, ich častá konzumácia teda výrazne obohatí krv o tieto dôležité stopové prvky. A nielen to ! Mikrozelenina má viac enzýmov a vitamínov ako bežná zelenina. Mikrobylinky  by ste mali pravidelne konzumovať kvôli ich špecifickým výhodám pre zdravie. Skúste ich pridať do rôznych šalátov a hlavných  jedál. Pestujte si zdravie pomocou mikrobyliniek aj doma vo vlastnej obývačke. 

Problémy s trávením?

Nechajte pôsobiť mikrozeleninku vo vašom tráviacom trakte. Obsahujú totiž silné probiotické kultúry, čím podporuje lepšie trávenie a zamedzuje problémom s vyprázdňovaním.

 Mikrozelenina a vysoký cholesterol

Mnohí ľudia zápasia s m vysokým cholesterolom. Mikrozelenina  napomáha zredukovať vysoký cholesterol. Mikrobylinky redukujú zlý cholesterol, vyrovnávajú jeho hladinu. Tiež bojujú proti zápalu v tele.

Mikrobylinky na problémy so zrakom 

Mikrozelenina obsahuje aj vyššie dávky luteínu, ktorý je vhodný pre naše oči a lepší zrak. 

Mikrobylinky pre tehotné, áno či nie ?

Mikrobylinky sú vhodné v menšej miere aj pre tehotné ženy. Treba si ale presne pozisťovať u ošetrujúceho lekára, ktoré z nich a v akom množstve je možné konzumovať.  Tehotná žena ich tiež môže konzumovať, ale IBA po dohode s ošetrujúcim lekárom, pretože niektoré mikrobylinky môžu spôsobiť neželané kontradikcie, ako napríklad sťahovanie maternice, alergické reakcie a a pod.  Ak si ich ale pestujete doma bez pesticídov a máte semená len zo špecializovanej predajne, nemalo by sa nič stať. Nemôžete ale vynechať pestrú stravu a vrhnúť sa iba na surovú zelenina. V tehotenstve obzvlášť musí byť zelenina vyvážená. 

Mikrobylinky pre deti

Je vhodné dávať mikrobylinky deťom?

Áno, v primeranom množstve, pretože obsahujú oveľa viac vitamínov vhodných pre rast a podporujú imunitu detí. Väčším deťom môžete primiešať mikrobylinky do omelety, alebo polievky  v primeranom množstve. Pre batoľatá sa neodporúča konzumovať mikrobylinky. V každom prípade sa o konzumácii vhodnej mikrozeleniny a celkového množstva poraďte s pediatrom.

Mikrozelenina a mikrobylinky sú oveľa viac prospešnejšie pre zdravie dospelého človeka, ako klasická veľká dozretá zelenina.

Vypestujte si zdravie v podobe mikrozeleniny, verte, že je oveľa prospešnejšia pre telo ako bežná zelenina.  Pri domácom pestovaní mikrozeleniny si môžete byť istí, že je zaručene organická a ekologická,  pretože nepoužívate hnojivá ani chemické postreky. Takéto pestovanie je oveľa zdravšie, istejšie a jednoduchšie, ako kupovať postrekovanú zeleninu v obchodoch, ktorá je plná nebezpečných pesticídov.