Mikrozelenina: 5 benefitov pre zdravie

Mikrobylinky sú výživnejšie ako dospelé rastliny, výborne chutia a dajú sa použiť na stovky rôznych spôsobov. Prečo  ich zaradiť do jedálnička?

Mikrozelenina sa označuje ako novodobá superpotravina. Môžete si ju kúpiť už hotovú, alebo s minimálnym úsilím vypestovať v pohodlí domova. Prinesie vám to veľa radosti a príjemných chutí. Samozrejme, jedlá pripravené vo vlastnej kuchyni a zdobené mikrobylinkami dostanú na tanieri úplne nový rozmer a ich výživová hodnota sa značne zvýši. 

Mikrozelenina: aké sú jej zdravotné výhody? 

Mikrozelenina predstavuje plne rozvinuté prvé klíčne lístky, ktoré sa zbierajú 7 až 14 dní od zasadenia. Je koncentrovaným zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov i antioxidantov. Podľa jednej štúdie obsahuje až 40-krát viac vitamínov a podľa ďalšieho výskumu i širšie spektrum antioxidantov. 

Mikrobylinky sú jednoducho pokladom pre zdravie z nasledujúcich dôvodov: 

Dodávajú telu esenciálne živiny 

Určite ste sa už vo svojom živote x-krát stretli s odporúčaním, že dospelý človek by mal denne prijať aspoň 5 porcií zeleniny a ovocia. Niektoré zdroje uvádzajú až 7 či 8 porcií, čo je 700 – 800 g. Toto množstvo by malo zabezpečiť optimálne fungovanie organizmu. 

Ako ste na tom v tomto smere vy? Zrejme žiadna sláva. Zmeniť to môžu práve mikrobylinky. Vyššie uvedená štúdia uvádza, že obsahujú neporovnateľne viac vitamínov ako dospelé bylinky. Ide, napríklad o železo, zinok, horčík, vitamíny skupiny B či vitamín C. Vitamíny sú esenciálne živiny, to znamená, že ich musíme prijímať prostredníctvom potravín. 

Znižujú riziko vzniku chronických ochorení 

Pestovanie mikrozeleniny na okennom parapete vám pomôže zmierniť stres, ktorý je príčinou mnohých ochorení. Semená sa jednoducho nasypú na substrát a zatlačia. Polievajú sa pod koreň tak, aby substrát nevyschol. O 7 – 14 dní je úroda na svete. Pokiaľ si mikrozeleninu pravidelne naservírujete na tanier, poskytnete svojmu telu antioxidanty. 

Antioxidanty sú bojovníkmi proti oxidačnému stresu, vznikajúcemu v dôsledku nahromadenia škodlivých voľných radikálov. Voľné radikály bunky poškodzujú a spôsobujú chronické ochorenia, ako napríklad choroby srdca, cukrovku, demenciu či rakovinu. 

Jedna štúdia na zvieratách prišla so záverom, že potkany kŕmené vysokotučnou stravou, doplnenou o mikrozeleninu v podobe červenej kapusty, mali o 17 percent nižší prírastok na hmotnosti, o 34 percent nižšiu hladinu LDL cholesterolu a 23 percent nižšiu úroveň triglyceridov v krvi. 

Prospievajú črevám 

Už Hippokrates bol presvedčený o tom, že všetky choroby začínajú v črevách. O tom, že mal pravdu, si dnes nedovolí pochybovať nik. Ako si však udržať zdravé črevá? Kľúčom je zdravý životný štýl, ktorý sa nezaobíde bez kvalitnej stravy na rastlinnom základe. 

Je známe, že pre zdravý črevný mikrobióm je potrebné týždenne prijať nielen 25 – 30 g vlákniny denne, ale aj minimálne 30 rôznych rastlín týždenne. Tie zabezpečia pestrosť a rozmanitosť črevného mikrobiómu. Pomôcť si v tomto smere môžete aj mikrobylinkami, pretože mikrozelenina vám dáva príležitosť naservírovať si na tanier mladé výhonky kapusty, reďkovky, bazalky, horčice, slnečnice, kelu, koriandru či šťaveľu kedykoľvek počas roka. 

Posilňujú obranyschopnosť 

Zdravie máte vo svojich rukách a vyhovárať sa na gény už dávno neobstojí. Tým, že mikrobylinky obsahujú pestrú škálu výživných látok a zároveň konzumácia rôznych druhov mikrozeleniny prispieva k rozmanitosti črevného mikrobiómu, sú kľúčom k silnej obranyschopnosti. Nezabúdajte, že 70 percent imunity sa skrýva práve v črevách. 

Pomáhajú pri chudnutí 

Nadváha a obezita patria medzi civilizačné ochorenia. Sú spôsobené najmä konzumáciou vysoko priemyselne spracovaných potravín, nedostatočným príjmom výživných látok, sedavým spôsobom života a stresom. 

Problémom je teda aj strava bohatá na rýchle cukry v podobe bielej múky a rafinovaného cukru, trans-tukov a nezdravých tukov, ale aj deficit živín prameniaci z nedostatočného príjmu zeleniny a ovocia. Práve s tým môže pomôcť pravidelná konzumácia mikrozeleniny. Mikrobylinky sú nabité živinami a obsahujú minimum kalórií.