Čo je vlastne "Microgreens" alebo "Mikrozelenina"?

Microgreens alebo po slovensky "Mikrozelenina" sú výhonky určitých druhov zeleniny a byliniek, ktoré necháte vyrásť do štádia klíčnych lístkov alebo prvých skutočných lístkov a ktoré sú určené na konzumáciu.
 

Obsahuje viac vitamínov ako „dospelá“ zelenina?

    Jednoznačne áno. Mikrozelenina obsahuje oveľa vyššie koncentrácie zdravých látok, ako vitamíny, minerály a enzýmy než dospelá zelenina. Mladé rastlinky majú v sebe uložené veľké množstvo energie z ktorej ťažia predtým ako sa plne rozvinú a môžu začať príjimať energiu zo svojho prostredia.
    Pre človeka konzumácia mikrozeleniny je efektívnejšia cesta ako si doplniť denný príjem vitamínov a minerálov ako konzumácia dospelej zeleniny, ktorá je navyše často tepelne upravovaná, čo ju nutrične znehodnocuje. Mikrozelenina by sa mala konzumovať vždy čerstvá a tepelne neupravená.


Ako sme sa dostali k pestovaniu microgreens?

    Prvé microgreens používali kuchári už v deväťdesiatych rokoch v San Franciscu práve kvôli ich príťažlivému vzhľadu. Od vtedy sa táto myšlienka šírila postupne po celom svete. Prvé výskumy preukázali, že sú mimoriadne výživné a to pridalo celému hnutiu na sile.
Mikrozelenina sa teraz pestuje po celom svete a získava si veľkú obľubu u ľudí.
    Keď sme na microgreens natrafili my, boli podobné produkty na Slovenskom trhu určené hlavne pre najdrahšie reštaurácie na ozdobu jedla. Trh mal veľmi obmedzenú ponuku z dovozu, dovážali druhotriedny tovar a pýtali si absurdne vysoké ceny. To nás presvedčilo, že je tu priestor, ktorý treba na Slovensku vyplniť.

    Ujali sme sa tejto neľahkej úlohy. Pestovanie mikrozeleniny je zvláštna kombinácia tvrdej práce, zmyslu pre cit a pre jemnosť. No ani jedno ani druhé samo o sebe nestačí. Odkedy sme túto novinku na Slovensku zaviedli, situácia na trhu s mikrozeleninou sa výrazne zlepšila. Prispeli sme k znižovaniu cien na trhu, aby bola mikrozelenina dostupnejšia pre ľudí, a rozšírili sme celkovú ponuku o nové druhy. Stále sa snažíme rozšíriť celkovú dostupnosť po celom Slovensku a preto sme aj spustili predaj semien na tejto stránke.

Ako používať mikrozeleninu?

    Mikrozelenina je veľmi všestranná a jednoduchá na použitie v kuchyni.
Prvoplánovo ju môžete použiť do šalátu alebo ako oblohu k jedlu.

    Jedlo, čo dobre vyzerá, lepšie chutí. Mikrozelenina má veľa tvarov a farieb. Môžete s ňou ozdobiť vianočný šalát,  chlebíčky pre návštevu alebo kolegov v práci, rodinné oslavy atď...
Použite ju na cestoviny, rizoto, polievky, syrové taniere, mäsové taniere, sushi, poké, ramen, rezance...
Dajú sa z nich robiť omáčky, nátierky, dresing, salsa, chutney, pesto, tataráky, ryžové rolky...
Výborne sa hodia k všetkým druhom mäsa.
Niektoré druhy mikrozeleniny sa dajú použiť aj do nealkoholických nápojov aj miešaných alkoholických nápojov.

Mikrozelenina je chuťou a vôňou oveľa intenzívnejšia ako dospelá zelenina, záleží od druhu.
Mikrozelenina môže byť plnohodnotná ingrediencia vo vašom recepte, tak ako sa pridáva petržlenová vňať do polievky alebo fašírky alebo dresingu, tak to isté môžete spraviť s mikrozeleninou. Pridajte ju do akýchkoľvek vašich „zabehnutých“ receptov a dajte im nový vzhľad.

Koľko druhov regiónov, kuchýň a receptov, tak toľko spôsobov využitia.
stredoeurópska kuchyňa, ázijská kuchyňa, stredomorská kuchyňa, mexická kuchyňa, francúzska kuchyňa... nemá žiadne hranice.


Ako v Microgreens Slovakia pestujete Mikrozeleninu? 

    Mikrozelenina nie je náročná na vypestovanie. S našim pestovacím manuálom to zvládne naozaj každý. Takýto manuál dostanete keď pestovať začínate, posielame to spolu s príslušenstvom pri objednávke.

    Pestovanie začína byť náročné až keď to robíte vo veľkých množstvách ako my. Produkcia takéhoto rozsahu si vyžaduje oveľa vačšie zdroje a dobrý plán. Práve preto sme sa rozhodli pestovať mikrozeleninu trvalo-udržateľným spôsobom a šetriť naše životné prostredie najviac ako sa dá.
Tu u nás v Microgreens Slovakia využívame vertikálny spôsobom pestovania, čo nám umožňuje šetriť miesto aj množstvo použitej vody. Vieme ušetriť až 90% vody v porovnaní s komerčným poľnohospodárstvom.
    Šetrenie prírodných zdrojov sa stáva stále aktuálnejšia téma. Pri rastúcej populácií na Zemi bude nutné mať nový systém produkcie potravín a to taký, ktorý nepodlieha prírodným náhodilostiam ako je nekontrolovateľné počasie alebo premnoženie nejakého škodcu, ktorý farmárovi zdecimuje celú úrodu.
Konvenční farmári sa bránia používaním postrekov a v extrémnych prípadoch používaním GMO semien, ale to nie je udržateľné riešenie, pretože to poškodzuje ľudské zdravie aj prírodné prostredie.

    Pestujme iba potraviny, ktoré sú pre ľudí zdravé a nezaťažujú prírodné prostredie. My pri pestovaní nepoužívame žiadne postreky ani extra hnojivá.